Makoisat sieniruoat kauden sadosta

Sienestys ja sieniruoat ovat hyödyllisimpiä tapoja nauttia syksystä. Hyviä sienestyspaikkoja löytyy lähes kaikkialta Suomesta. Samalla virkistäydyt metsän rauhassa. Poimi vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat varmasti. Helpoimpia sieniä ovat keltavahvero eli kantarelli, herkkutatti, kangashapero, haaparousku ja suppilovahvero. Sienen tunnistaminen on monille aloittelijoille vaikeaa. Senkin oppii varmasti, kun vain aloitat tutkimisen. Tunnista sieni kiinnittämällä huomiota sienen kasvupaikkaan, eli esimerkiksi siihen, kasvaako sieni kuivalla kankaalla vai tuoreessa koivikossa. Kiinnitä sienessä huomiota sen väriin ja pintarakenteeseen, kokoon, hajuun, jalan ominaisuuksiin sekä helttoihin. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, ota mukaasi sienikirja. Myös älypuhelimesta on apua, jos vain verkon taajuus riittää. Sen avulla voit selata sieniaiheisia sivustoja ja sienten kuvia metsässäkin. Sieniruoat sisältävät runsaasti proteiinia ja usein niistä valmistaa ruoan hyvin nopeasti. Jotkut sienet, kuten kangas- ja karvarouskut, on hyvä ryöpätä ennen ruoanlaittoa. Ryöppäys miedontaa sienen maun miellyttäväksi. Ryöppäämistäkään ei kannata vieroksua. Keität vain sieniä väljässä vedessä noin kymmenen minuuttia ja huuhdot ne tämän jälkeen hyvin kylmällä vedellä. Valmista herkullinen tattipasta esimerkiksi tateista. Käytä paistamisessa neitsytoliiviöljyä ja ripsauta mukaan mustapippuria, suolaa ja yrttejä. Täyteläiseksi kastikkeen saat juustoraasteella ja ruokakermalla. Suppilovahverokastike taas sopii erinomaisesti kalaruokien seuraan. Sulata pannulla nokare voita ja lisää sienet ja silputtu sipuli. Lisää joukkoon paistinliemi ja kuumenna. Juhlavammaksi kastikkeen saat lirauttamalla mukaan kermaa. Tarjoa kastike esimerkiksi paistetun kuhan kanssa. Tarvitsetko lisää vinkkejä? Kotilieden sivuilta löytyy paljon helppoja sieniruokia.

(Visited 93 times, 1 visits today)