Hyvä sänky takaa laadukkaat unet

Unen laadusta ja määrästä puhutaan paljon. Ei ole kulunut kuukauttakaan siitä, kun suomalainen tutkijaryhmä selvitti, että suomalaiset nukkuvat liian vähän. Eräs seikka näissä keskusteluissa jää helposti liian vähälle huomiolle. Nimittäin sänky ja sen ominaisuudet ja laatu. Liian usein sängyt joissa nukumme ovat ikääntyneitä ja jo parhaimmat ominaisuutensa menettäneitä. Sänky voi myös olla huonolaatuinen ja huonoista materiaaleista valmistettu. Tämä vaikuttaa myös uneen ja sen laatuun.

On tärkeää panostaa hyvään sänkyyn ja huolehtia myös sängyn siisteydestä ja kunnosta ajanmittaan. Sängyn raikkaus ja puhtaus ovat erittäin tärkeässä asemassa hyvän terveyden ja unien kannalta. Sängyssä pesii useita allergeenejä, pölypunkkeja, siitepölyä, eläintenkarvoja, hiekkaa, sylkeä ja hikeä, jotka eivät ole hyväksi nukkujalle. Joidenkin suositusten mukaan lakanat tulisi pestä kerran viikossa. Vähintään kerran kahdessa viikossa on hyvä ohjenuora lakanoiden vaihtamiseen.

sänky Trademax

 

 

Nykyisin muodikkaita ovat runkopatjat ja sängyt joissa patja on tavallaan sisään rakennettuna. Varsinkin silloin on tärkeää, että myös sänky vaihdetaan riittävän usein. Tämä siitä syystä, että patjoja on mahdoton pestä tai edes tamppaamalla puhdista niin, että sängyn sisäänsä imaisemat pölyt ja muut allergeenit saataisiin puhdistettua sängyn tekstiilirakenteista. Tilanne on eri silloin jos sängyssä on irrotettavat patjat, jotka voidaan vaihtaa. Hyvä sängynrunko palvelee useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Ylen tekemän haastattelun mukaan, sijauspatja tulee tiensä päähän noin 2-5 vuodessa. Sänky puolestaan tulisi vaihtaa tai ainakin sen kunto tarkistaa noin 10 vuoden välein.

Sängyn elinikään vaikuttaa luonnollisesti myös se kuinka hyvää huolta siitä pidetään. Jos patjaa pestään tai jos sitä suojataan hyvin, niin se todennäköisesti pysyy puhtaampana, siistimpänä ja käyttökuntoisempana kuin jos sänkyä ei olisi suojattu hyvin patjansuojuksella tai lakanalla. Myös sängynsuojusta ja lakanaa tulee vaihtaa ja pestä riittävän usein.

Laadukkaaseen sänkyyn kannattaa satsata. Se on osa hyvinvointia, sillä se vaikuttaa unen laatuun ja sitä kautta kaikkeen hyvinvointiin. Jos ostat edullisimman sängyn voit varautua myös siihen, että laatu ei ole paras. Voit joutua uusimaan petisi hyvinkin pian. Panostaessasi laadukkaaseen sänkyyn, panostat samalla itseesi ja terveyteesi.

 

 

 

 

 

(Visited 108 times, 1 visits today)